FUNKIN’ 4 BUDAPEST #1

készítette: Albert Dorottya

zene // jam session // open stage @Bakelit M.A.C. // 2016. 09. 22.

Szederkényi Zsolt (Papi) neve nemcsak a budapesti urban táncosok körében csenghet ismerősen, hanem külföldön is az Urban Dance Hungary-nak köszönhetően, amelyet Csordás Gáborral együtt alapított jó pár évvel ezelőtt. Jelenleg az Oktogon Tánccentrumban tart táncórákat, nemzetközi és hazai táncversenyeken zsürizik és a Bakelit Multi Art Centerben operatív igazgatóként fergeteges bulikat szervez – a funk jegyében. Indul az első évad a Bakelit Multi Art Centerben a Funkin’ 4 Budapesttel!

papi

A Funkin’ 4 Budapest egy régebbi történet, ha jól tudom, 2012 szeptemberében indult, és volt egy köztes csendes állapota. Visszatér a Funkin’ 4 Budapest?

Évekkel ezelőtt indult, és elsősorban arról szólt, hogy az embereket megismertessük a funkhoz kapcsolódó dolgokkal – ez lehet tánc is, zene is. A Funkin’ 4 Budapest projekt kiindulópontján Dj Zulu volt a motiváló és inspirációs tényező, ő került fel a logóra is (diszkógömbös logón funky, 70-es évekbeli szemüvegben). Most pedig eljött annak az ideje, hogy újra nekifussunk. Itt a Bakelitben az elmúlt évadban jól működtek a jazz, funk és soulhoz kapcsolódó koncertek, a legutóbbi pedig egy jam session volt Call Me Unique-kal. Ebből is inspirálódva jött létre az évadnyitó eseményünk, a Funkin’ 4 Budapest jam session, amit összekapcsoltunk az új rádiós projektünkkel is (Kontakt Rádió 87,6) a Good Afternoon Budapest műsorvezetője, Herby (Herbert Shaw) által.

Herbert Shaw Budapesten egyedinek számító – angol nyelvű – rádióműsort vezet a Kontakt Rádióban (87,6 Mhz), külföldi, de Budapesten élő/megforduló zenészekkel, dj-kkel beszélget Budapestről, külföldről, ittélésről. Mit hoz magával Herby (ebből) a Bakelitbe szeptember 22-én?

A Soul Surge-ből a dobosával, Sánta Dániellel érkezik, de itt lesz vele Brad Vee Johnson is, aki gyakran fellép Boney M.-mel is, augusztus 31-én pedig hallhattátok a Herby-vel való beszélgetését a Kontakt Rádióban. Mellette itt lesz egy amerikai basszusgitáros is, Eric Tolley; a három külföldi zenész mellett pedig négy magyar is lesz: a már említett Sánta Dániel, billentyűknél Berkó Gábor, Bécsy Bence gitáros és Zsigri Bálint, azaz Dj Slow, a SoulClap projekt alapítója. 

Minden napra jut egy vagy akár több jam session Budapesten, Song-óra keddek a Lámpásban, SoulClap Budapest koncertek, Szimpla jam sessionok, Random Trip az A38-on stb. Miben fog eltérni a Funkin’ 4 Budapest jam session ezektől?

Ami ebben a projektben most kifejezetten érdekes, hogy a táncosoknak egy külön teret alakítunk ki. Ezért olyan zenészekre van szükség, akik rá tudnak hangolódni a táncosokra, hiszen a táncos és a zenész kölcsönösen inspirálhatják egymást. A Funkin’ 4 Budapest lényege, hogy tánc és zene egyenértékű, mindkettő ugyanolyan fontos a partiban. A célom ezzel igazából az, hogy kialakítsunk egy olyan közösséget zenészekből és táncosokból is, akik ezt terjesztik.

Lesz open stage, azaz bárkit szívesen vártok a színpadra is?

A meghívott vendégek koncertje után bárkié lehet a színpad, ugyanis open stage következik. Aki zenélni szeretne, hozhatja saját hangszerét vagy használhatja a beépített hangszereket, közben pedig a táncosok szabadon táncolhatnak. Igyekszem úgy befolyásolni az este hangulatát, hogy dinamikus legyen a tánc, és hogy minél több táncost bevonjunk az eseménybe – urban, breakes vagy kortárs táncosokat egyaránt.

Herbert Shaw gyakran megfordul a Random Trip színpadán az A38-on, és te is gyakran jelen vagy ezeken az eseményeken. Volt-e valamilyen hatással rád az A38 improvizációs kezdeményezése?

Az egész Funkin’ 4 Budapest jam session projekt alapinspirációja egyékbént a Random Trip, ami már sok éve működik a legkülönbözőbb zenekarok tagjainak bevonásával, minden alkalommal más formában, más felállásban. A Random Tripen viszont nincs lehetőség táncosokat is bevonni, és általában a legtöbb jamen sincs kialakított tér a számukra. Ezen szeretnék változtatni. Újra kell gondolni a térfelosztást: a színpad előtt a táncosoknak dedikálva – egy picit elszeparált tér kell. Ez a Bakelitben ki lesz alakítva. Alapból a Bakelitben színházi koncertek szoktak lenni (a színházi teremben történő beülős koncertek), fix beépített nézőtérrel, a színpadtér pedig a zenekaré. Ez most másképp lesz: úgy oldjuk ezt meg, hogy amennyire lehet, hátravisszük a zenekart a hátsó falig, előtte kialakítunk egy kisebb teret a táncnak, a székeket és asztalokat pedig közelebb hozzuk. Tulajdonképpen bár jellegű lesz: leülhetsz, italozhatsz, táncolhatsz, bármi.

A Funkin’ 4 Budapest, ahogyan minden improvizációs esemény, az újdonságról szól. A zenészek és a táncosok is megtanulnak együtt zenélni, mozogni, figyelni egymásra. Hogyan tanulnak a táncosok egymástól?

Vannak táncosok, aki még nem láttak/csináltak ilyet, azaz élő zenére történő improvizációt. És habár sok táncos van az országban, a legtöbben koreográfia alapúan táncolják az urban táncokat. Mi viszont a freestyle-t prezentáljuk, és az a cél, hogy bevonjuk őket ebbe.

Milyen sűrűn lesz Funkin’ 4 Budapest esemény?

Szeptember 22-én van az első ilyen jam session, a következő november 3-án lesz. Most ugye a Herby Shaw köré szerveződtek a zenészek, a következő Funkin’ 4 Budapesten pedig a SoulClap és az Ethnofil zenekarból ismert Zahár Fanni lesz a középpontban, aki szintén nagyon sok jam session-ös dologban részt vesz.

logo-white-page-001 bakelit_logo_r_a3_transparent

 

 

 

 

Kövesd a Funkin’ 4 Budapestet a facebookon:

https://www.facebook.com/Funkin4Budapest/?fref=ts

Gyere el az első Funkin’ 4 Budapest jam session-re:

https://www.facebook.com/events/1669839446677201/

Látogass a Bakelit M.A.C. honlapjára & facebook oldalára:

www.bmac.hu  /// https://www.facebook.com/bakelitmac/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s