A PR-Evolution újra a Bakelitben!

2016. 10. 18. // táncelőadás // Bakelit MAC // PR-Evolution: Kaleidoszkóp

készítette: Juhász Áron

>>interjú Nemes Zsófiával<<

A PR-Evolution Dance Company társulatvezetőjével, Nemes Zsófiával beszélgettünk a Kaleidoszkóp című előadásukról, amelyet október 18-án láthat a közönség a Bakelit Multi Art Centerben. Mi is a kaleidoszkóp, hogyan kapcsolódik az előadáshoz, és milyen ötletekből merítkeztek az alkotók?

Zsófi válaszol:

Optikai játék, végtelen variációk, színes képek – ez jut eszembe a kaleidoszkópról. Mennyiben kaleidoszkópszerű az előadásotok?

Látványvilágában színességre törekedtünk, de valójában szerkezetében, hangulataiban és a tartalom vonatkozásában is meghatározó elvnek, alapmotívumnak éreztem. Ezen belül pedig újabb szempontot jelent a többműfajiság: az, hogy a költészet, a táncművészet és a vizuális művészet hogyan találkoznak, illetve hogy ebből a kapcsolódásból mi születik.

fotó: Sulyok László

Több előadásotok vers köré épül, a Kaleidoszkópban például kortárs szerzők művei hangzanak el. Milyen munkafolyamat áll e mögött?

Lator László verseit olvastam, amikor felmerült bennem az együttműködés gondolata: hogy különböző művészetek képviselői együtt dolgozhatnának, együtt gondolkodhatnának a ma felmerülő kérdésekről, és valamilyen módon képet formálhatnának az aktuális kérdésekről, témákról, hangulatokról, életérzésekről, hétköznapi vagy szokatlan élethelyzetekről, azaz magunkról, és mindenről, ami hozzánk tartozik.

Milyen szempont szerint választottatok költőt/verset az előadásotokhoz?

Sokszínűségre törekedtünk, így megpróbáltunk minél változatosabb műveket bevonni, hogy a különböző gondolatoknak, világnézeteknek köszönhetően egy tágabb értelemben vett életképet mutathassunk be. Sok költő sok versét gyűjtöttük ez alapján össze, és ezek képezték később az előadás középpontját. Ez a munkánk sokkal kísérletibb jellegű, mint a többi. Feszegettük a határokat, azt figyeltük, hogyan lehet különféleképpen érzéseket kifejezni. Ez a színekkel való játékra is érvényes volt: kérdés volt, hogy mennyire lehet élénk vagy halovány egy szín, illetve mi szükséges ahhoz, hogy a halovány szín is izgalmas legyen?

Mi hozta ezeket a verseket egymás mellé az előadásban, azon kívül, hogy megfogtak titeket, hatottak rátok, és megihlettek?

Az ember maga, az emberi sokszínűség/különbözőség, amely egy világon belül feltárható. A vers, a szavak által pedig még közelebb kerülnek egymáshoz az amúgy eltérő jelenségek – a versek ugyanis ugyanarról szólnak: rólunk és a világról, amelyben mindannyian benne vagyunk.

Logikailag kapcsolódnak egymáshoz a versek? Történetté fonódnak?

Minden vers egy etűd. Arra törekedtünk, hogy a művek önálló egységként, önálló műként szerepeljenek. Egy visszatérő motívumot találhatunk a versekben, amely ugyan variációkban jelenik meg versről verse, de ez nem bontja meg a versek összhangját – épphogy továbbépíti a sokféleségben megjelenő kapcsolódásokat.

Saját interpretációid jelennek meg az előadásban?

A saját érzéseimet követtem. Lator Lászlóval találkoztam, ő elmondta, hogyan keletkezett az ő verse, milyen körülmények között. Csodálatos találkozás volt. Ezáltal csak még jobban megértettem saját benyomásaimat és érzéseimet.

fotó: Sulyok László
fotó: Sulyok László

Kiket láthatunk majd az előadásban?

PR-Evolution Dance Company. A társulat rendszeresen dolgozik együtt vendégművészekkel, és ez most sincs másképp. Először dolgoztunk együtt Lőrinc Katalinnal – akinek csodálatos személyisége, átütő színpadi jelenléte felemelő élményt jelentett a nézőinknek, és a fiatalabb korosztályhoz tartozó, nagyon tehetséges Horváth Zitával. Az együttes állandó kiemelt művésze, Spala Korinna, több különböző szerepben is bámulatos alakítást nyújt, ahogyan Krizsán Dániel is, aki több darabunkban is látható. Új tagként mutatkozik be Szilágyi Krisztián is, aki kedvességével és humorával csillog a színpadon. Az előadásban megjelenek magam is mint átkötő „díszítő figura”, aki összekötik a jelenteket, és átrendezik azokat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s