A Gödöllő Táncszínház most először a Bakelitben!

készítette: Albert Dorottya

Gödöllő Táncszínház: Egy kiállítás képei a Bakelit Multi Art Centerben

október 4. 20:00

Kézér Gabriellával, a Gödöllő Táncszínház koreográfusával beszélgettem próbaszünetben, a Bakelit Multi Art Center teraszán az együttesről, megalakulásukról, utánpótlásról, a fiatal generációról, összeművészetiségről. Kézér Gabriella Berczi Sára növendékeként került be a Magyar Táncművészeti Főiskolára, ahol két master diplomát szerzett divattánc és moderntánc szakirányon. Most kezdte el a doktori iskolát Marosvásárhelyen, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Disszertációjában a fizikai színház és a kortárstánc  műfajajaival foglalkozik.

A Gödöllő Táncszínház a Bakelit M.A.C. színházi befogadói pályázatának keretében kerül műsorra.

godollo2

Milyen szándékból született meg a Gödöllő Táncszínház?

Három évvel ezelőtt alakult a Gödöllő Táncszínház  azzal a céllal, hogy a fiatal tehetséges táncművészeket támogassuk. Ebben nagy segítségünkre volt mind a város és a MUZA vezetése, amelyik befogadott minket, és azóta is a város vezetésével közösen támogatást, illetve lehetőséget nyújt számunkra. A Magyar Táncművészeti Főiskolára járó diákoknak bemutatkozási lehetőséget biztosítunk egy  évben két alkalommal színpadon, viszont azt gondolom, hogy ez kevés a szakma elsajátításához. Emiatt lehetővé szeretnénk tenni számukra, hogy  jobban megismerjék a táncművészi életet, jobban belelássanak a társulati munkafolyamatba, és emellett természetesen fontos szerepet kap a megmutatkozásuk is. Munkánk eredményességét bizonyítja, hogy több táncosunkat megkeresték és felkérték már egyéb társulatok is. Nem szabunk gátat senkinek, szabad akaratuk szerint társulhatnak egyéb projektmunkákhoz, és természetesen, ha megtalálják a helyüket akár nemzetközi szinten, akár itthon, annak mi nagyon örülünk. Feladatunk, hogy továbbképezzünk táncosokat, illetve természetesen lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy táncszínházunkon és együttesünkön belül folyamatosan munkalehetőséghez jussanak.

Kikkel dolgoztok együtt?

A Gödöllő Táncszínház tagjai olyan fiatal táncosok, akik jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói vagy már diplomával rendelkező művészek, valamint nemzetközi versenyeken elért eredményeik alapján elismert show-, modern-, jazz táncosok. Van utánpótlás, az iskolai rendszerünkön belül vannak junior táncosaim is, akik már nyolc éves koruk óta táncolnak. Így tehát a társulat folyamatosan bővül és töltődik.

Nagy a fiatalok érdeklődése a tánc iránt?

A tehetséges tanulókkal külön foglalkozunk, erről azonban a szülőkkel előre egyeztetünk. A leggyakrabban ugyanis a szülőknek más elképzelése van a gyerek továbbtanulását és jövőjét illetően. Ez a probléma a nyolcadik osztályosok körében szokott felmerülni, ugyanis ekkor iratkoznak be középiskolába. A gyerekek imádnak az óráinkra járni, és ha tehetnék, minden nap jönnének, napi több órában. Ez azonban általában nem fér össze a szülők elképzelésével. El kell érjük, hogy a szülőkkel partnerként tudjunk együttműködni. Nagyon sok táncművészeti főiskolás hallgató dupla iskolába jár, dupla egyetemet végez. Másodszakon pszichológiát, jogot stb. tanul. Ennek az az oka, hogy ez egy nagyon nehéz pálya, Magyarországon különösen, főleg azoknak, akik modern és kortárs táncokat táncolnak, mivel gyakorlatilag a fiatal korosztály nincs bevezetve a kortárs/modern tánckultúrába. Ezért is tartjuk fontosnak a színházi beavatói programunkat. Kísérleteztünk vele, és már más együttesek is, mint például a Duda Éva Társulat, energiát és figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok bekerüljenek ebbe a közegbe, és megismerjék. Később pedig, amikor felnőnek, és elmennének önállóan bulizni, akkor fontos, hogy a buli mellett kortárstánc előadás iránt is érdeklődjenek, és hogy igényükké váljon és hogy igényükké váljon a kultúrának ez a szegmense is.

godollo4

Milyen stílust képviseltek?

Többféle stílusban mozgunk, arra való tekintettel, arra való tekintettel, hogy kolléganőm Vajda Gyöngyvér a táncszínház művészeti vezetője és koreográfusa divattánc-, valamint én divattánc szakon és modern tánc szakirányon is szereztem mastert a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Ezért mind a show hip-hop, mind a minőségi populáris stílusokat képviseljük. Illetve használjuk mindazon moderntánctechnikákat, amelyeket a legtöbb kortárstánc együttesnél is láthatunk. Úgy gondolom, hogy mindig a cselekmény határozza meg azt a mozgás-formanyelvet, amelyet használnunk kell ahhoz, hogy minél jobban eljuttassuk az üzenetet a nézőkhöz.

Miről szól az Egy kiállítás képei című előadás?

Az Egy kiállítás képei elnevezésről általában mindenkinek Muszorgszkij eredeti feldolgozása jut eszébe, de ehhez a mi előadásunk nem kapcsolódik. Szeretünk élő zenére dolgozni, és megkeressük azokat a fiatal tehetséges zenészeket, mint például Menyhei Ádám zongoraművészt és Boros Levente ütőhangszerest, akik elvállalták a velünk való közös munkát, mi pedig szabad kezet adtunk nekik, hogy szabadon átdolgozzák ezt a Muszorgszkij előadást, amelyet nem az eredeti sorrendben játszanak el, és közel nem erről a képről szól. Az előadás alatt (50 perc) Tétényi Éva készít egy 16 négyzetméteres kép. Minden előadás alatt a festőművészünk más képet fest, maga a darab pedig egy aktuális, jelenbeli problémát dolgoz fel, amiről most nem árulnék el többet. Minden mást, azt mondhatom, rendezőnk, Ardai Tamás, álmodik meg, akivel már megalakulásunk óta folyamatosan közös alkotói tevékenységet folytatunk.

dogollo5

Performansz jelleg, összművészetiség – mi áll emögött?

Az összművészeti előadásra fogékonyabb a közönség, nagyobb érdeklődésnek örvend. A populáris mozgás- és a modern formanyelv ötvözésével jobban be lehet vonni a közönséget, befogadhatóbbá és élvezhetőbbé válik általa az előadás.

Az előadás után nyitott beszélgetésre hívjátok a nézőket. Ez velejárója az előadásaitoknak?

Többféle beavató programunk van. Az Egy kiállítás képei kapcsán nyitunk a közönség kérdéseire egy beszélgetés során, mivel azt gondolom, hogy ez egy olyan érdekes performanszelőadás, amely kérdéseket ébreszthet a nézőben. Illetve készülünk az  ‘56-os darabunkkal, amelyet a Bakelitben is be fogunk mutatni november 8-án. Egy kvízjáték keretén belül szeretnénk felvetni olyan kérdéseket, amelyek az előadásban is fontos szerepet játszanak. Ebbe iskolákat is be szeretnénk vonni, hogy a megszokottól eltérő tánctechnikákkal is találkozhassanak, és hogy egy olyan élményt szerezhessünk nekik, amely által a történelmi eseményekre is nagyobb rálátásuk lesz.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s