III. Magyar Kortárs Táncfesztivál Berlinben

készítette: Albert Dorottya

A Bakelit Multi Art Center harmadik alkalommal mutatja be az évente megrendezett berlini Magyar Kortárs Táncfesztivált december 5-11 között. A rendezvény a berlini közönségnek és a nemzetközi szakmának mutatja be a független magyar kortárs tánc színterét, mindeközben erősíti a kulturális szálakat Budapest és Berlin között. Ebben az évben változatos programok, kiemelkedő előadások mellett két tánckurzussal és egy kapcsolatépítő tréninggel várja az érdeklődőket a III. Magyar Kortárs Táncfesztivál szervező csapata – a berlini Dock11 Stúdióba és a Povverába.

Változatos programkínálat, színvonalas kortárs táncelőadások, műhelymunkák, kapcsolatkiépítési, közösségi hangulat – mindez a III. Magyar Kortárs Táncfesztiválon, Berlinben. December a kortárs tánc hónapja, Berlinben mindenképpen.   

A fesztivált Fehér Ferenc Helló, Zombi című előadása nyitja. A sikeres autodidakta táncművész és koreográfus hűen saját formavilágához, állatias mozdulatvilága és harcművészeti elemek  adaptációjával dolgoz fel aktuális mindennapi kérdéseket.

hello-zombie_s-gyorgy-jokuti

meson-temporary_s-edit-kozar

A harmadik nap az L1 Egyesületé. Négy produkcióval várja az érdeklődőket az 1998-tól aktív társulat, Ladjánszki Márta, Koronkai Zsolt, Varga Zsolt, Kovács Emese, Valencia James és Herold Eszter főszereplésével. Az L1 alapvető célkitűzéseként határozza meg a kortárs tánc népszerűsítését, külföldi és magyar produkciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak a bemutatása révén. Előadássorozatukban az összművészetiség, a kísérleti jelleg és a határok tesztelése kerül előtérbe. Klikkelj: http://www.l1.hu/hu/rolunk

A fesztivál negyedik napján Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes mutatja be Sóvirág című előadását a Dock 11-ben. A Sóvirág Fahidi Éva, egy 90 éves holokauszt túlélő és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese duettjében mutatja be kettejük világának különbségeit és kapcsolódási pontjait. Közös nyelvük: a tánc.

blog-hcdf

A rákövetkező napon a 2014-ben Lábán Rudolf díjra jelölt A szerelem természete című előadás látható a Rádióbalett előadásában. „Intim, lírai, szemérmetlenül szemérmes és egyben komolysága mellett is vicces önvallomás [ez] arról a tébolyult állapotról, amelyet amúgy szerelemnek hívunk.” – írja Fuchs Lívia az előadásról (Élet és irodalom 2013. május 3.)

the-nature-of-love_s-daniel-domolky

A fesztivált a Timothy and the Things zárja az Anyádék rajtam keresnek című előadásukkal, amely 2016-ban kapott jelölést a Lábán Rudolf díjra. Az előadásban új megvilágításba kerül a látszólag hasztalanul eltöltött idő, a hétköznapi érzések és helyzetek kérdése.

December 6-án a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítása nyílik meg a fesztivál keretében Discomfort on a Tolerable Degree címen. A Kortárs Magyar Táncfesztivál hat napja alatt négy magyar kortárs képzőművész (Bogyó Virág, Fischer Judit, Kristóf Gábor és Trapp Dominika) FKSE tagok alkotásai helyzetspecifikus installációt mutatnak be a berlini Povverában. A kiállítás megnyitóján Vass Imre és Somló Dávid it comes it goes performansza az ismétlődés és a test viszonyát helyezi középpontba. A több mint öt évtizede aktívan működő Egyesület megalakulásuk óta az aktuális társadalmi és művészeti kérdések feldolgozására törekedett.

December 6-a és 11-e között Ladjánszki Márta és Fehér Ferenc tart műhelyfoglalkozást professzionális és haladó táncosoknak. Ladjánszki Márta kurzusa a tértapasztalásról szól: hogyan létezzünk a térben, hogyan mélyítsük el gondolatainkat az alkotói folyamat során ahhoz, hogy átadjuk magunkat a belülről jövő hangoknak. Fehér Ferenc pedig saját fizikai-állati mozgásvilágába vezeti be a táncosokat, amelyet kezdettől fogva folyamatosan alakuló formanyelvének tekint. Mindkét program a résztvevők képzelőerejére és kreativitására támaszkodik, amely által az egyéni gondolatok és felfedezések felszínre törhetnek.

A III. Magyar Kortárs Táncfesztivál keretén belül a fesztivál szervezője, a Bakelit Multi Art Center minden szakmabelit (táncosokat, koreográfusokat, társulatvezetőket, programszervezőket) meghív a december 9-ei kapcsolatépítő tréningjére. Ennek keretében az együttműködéshez kapcsolódó ötletekről, elképzelésekről és csereprogramokról kezdeményeznek beszélgetést, valamint bemutatkozik a fesztivál szervező kulturális központja, a budapesti Bakelit Multi Art Center.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s