Ecsettel a Balatonnál – Az első The Talent festőtábor Zánkán

2018 júniusában került sor az első The Talent festőtáborra, amelyet az azonos néven futó festőkurzushoz hasonlóan, a Bakelit Multi Art Center indítványozott és szervezett. Az egy hetes Balaton környéki táborban az egyéves képzőművészeti kurzus alkotói vettek részt, akik a tanulás mellett múzeumot látogattak, művészettörténeti előadásokat hallgattak meg, és kikapcsolódni, strandolni is maradt idejük.

A tábor résztvevői ugyan többször alkottak már együtt Atlasz Gábor irányításával a Talent festőműhely keretében, a megérkezés napja természetesen az összerázódásról szólt, amit a közösen főzött vacsora és a többszöri koccintás segített.

Másnap reggel már indultunk is az első zánkai helyszínre, ahol a Balatonra nyíló kilátás, a szőlővel borított lankák és egy régi, lakatlan, romos ház inspirálta az alkotókat. Délutáni célunk a Hegyestű volt. A bazaltorgonákkal övezett több millió éves vulkán belseje és a Káli-medencét körülölelő hegyek panorámája is ihletet adott a résztvevőknek, így a késői ebéd után a csapat egy része visszatért a helyszínre – vászonnal, ecsettel, festékkel.

DSC_0188.JPG

A szerdai délelőtt az előző nap készült képek, vázlatok értékelésével kezdődött, amit a hőségnek köszönhetően a táborhelyszínen való festés, a vázlatok befejezése követett. A hőségnek köszönhetően a strand sem maradhatott ki a programból. Az alkonyat pedig már a Szent György-hegyi Lengyel-kápolnánál találta a csapatot, ahol a naplemente színeit igyekeztek megörökíteni.

A csütörtökig kitartó meleg ismét a ház környékén marasztalta a táborozókat, de a munkakedvet ez nem befolyásolta, és sikerült a nap folyamán befejezniük az alkotásokat.

DSC_0258

A viharnak köszönhetően péntekig váratott magára az első múzeumlátogatás: a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeum, majd a parton, a mólón zártuk a napot. A szombati időjárás már kegyesebb volt a csapathoz, és a délelőttöt ismét galériában töltöttük: a balatonfüredi Vaszary Galériában Dr. Levendel László gyűjteményét nézhettük meg (a kiállítás a Menedék a tüdőszanatóriumban címet viseli), amely olyan alkotók képeiből áll, mint például Bálint Endre, Derkovits Gyula, Kassák Lajos vagy Ország Lili. Később ellátogattunk a Dörgicsei Levendula Majorba, ahol a levendulamezők nyújtotta látvány jelentette a tábor utolsó témáját.

A hét rengeteg új anyaggal, részlettel, tudással szolgált a táborozók számára, hiszen minden témát Atlasz Gábor előadásai egészítettek ki, így a Bakelitben működő kurzus résztvevői újabb környezetben is kipróbálhatták magukat. Az idei tábor tanulságait levonva reméljük, hogy jövőre is legalább ilyen tartalmas hetet tölthetünk el együtt!

Mátravölgyi Dorottya,
a The Talent projekt menedzsere

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s