Kuriózum és nyitottság – interjú Ladjánszki Mártával

Szeptemberben újra itt az L1danceFest, amely immár 17. alkalommal várja nemcsak a tánc, de a szakmai fórumok, beszélgetések, képzőművészet kedvelőit is. A fesztivál újdonságairól, szellemiségéről, küldetéséről beszélgettünk Ladjánszki Mártával, az L1 Egyesület művészeti vezetőjével, az L1danceFest programkurátorával.

Idén 17 éves az L1danceFest. Mi kerül idén a fesztivál fókuszába?

Minden évben erőnkön felül igyekszünk olyan programot összeállítani, és mi magunk is részt venni benne, ami nem csak egy-egy előadás bemutatására koncentrál, hanem igazi fesztiválhangulatot hoz létre. S mindezt nagyon csekély támogatással, mégis nemzetközi szinten. 17 éve! A kezdetek óta nagyon fontosnak tartjuk, hogy kitekintsünk (így kerültek be anno egy-egy napra a külföldi vendégek, később pedig a kurzusok, vezetett beszélgetések, társművészetek), illetve, hogy olyan művészeket mutassunk be, akik maguk is érdeklődnek az itthoni művészeti közeg iránt. Vagyis a már említett fesztiválhangulat nemcsak a reggeltől estig együtt töltött időre, hanem egyfajta szakmai egymásra figyelésre is vonatkozik.

Amikor a CEU-val együttműködve elindítottuk az előadóművészetekről szóló szimpóziumot, a szakmai beszélgetést szerettük volna magasabb szintre emelni, és ez sikerült is: a program új és nemzetközi formában próbált ki helyzeteket akadémikus előadókkal és gyakorló művészekkel egyaránt. Mivel úgy tervezzük, hogy kétévente kerül megrendezésre a szimpózium, egy izgalmas felülete az L1danceFestnek, idén valami mást szerettünk volna megmutatni. Így került a programunkba az Add bele magad! Konferencia-sorozat 2018 következő állomása, ami a Partnerség alcímet kapta. A négy fő és egy felvezető állomásból álló konferencia-sorozat az NKA IZP Ideiglenes Kollégium támogatásával valósul meg, amelyre 5 magyarországi szervezet közösen pályázott azért, hogy nemzetközi szakembereket is megszólaltató fórumot, tanulási felületet hozzon létre.

Idén is olyan fesztiválra törekedtünk, ami váratlan és meglepő lehet, vagyis kuriózumértékű. Újdonság azonban a már évek óta tervezett, és most megvalósuló lorgennale – a home festival (ami konkrétan egy fesztivál a fesztiválunkon belül). Már a címe is elárulja, hogy rendhagyó helyszíneken jönnek létre az előadások, amelyre a befogadó lakások/házak/lakóterek nyílt pályázati úton jelentkezhettek. Még mindig várunk jelentkezőket, ha valaki a saját „szobájában” szeretne viszont látni egy művészt és hajlandó az alkalmat megnyitni 20 vendég számára is. Mivel intim a helyzet, a nézőknek előre be kell jelentkezniük, majd az adott, őket érdeklő előadásra személyes üzenetben kapják meg a pontos helyszín címét.

Portre_LadjanszkiMarta_foto_RolandSzabo_5601
Ladjánszki Márta. Fotó: Szabó Roland

Most először, a fesztivál keretében lesz publikus az „előadás meztelen táncosokkal és nézőkkel”. Hogyan indult a naturista előadás-sorozatod?

A meztelenség mint téma saját alkotói pályafutásom állandó társa. Figyelem kívülről és belülről is, mit jelent meztelennek lenni ma, mit jelentett akkor, amikor elkezdtem vele foglalkozni, mit jelent külföldön, mit jelent belföldön, és mit jelent akár egy olyan nézői közegben, akik maguk is a ruhátlanság erejében hisznek. 2007-ben megkerestek a naturisták, akik egy előadásomat (Lankadó extázis – a test nem tabu) szerették volna megnézni zártkörű előadásként. Rendkívül izgalmas volt a felvetés, pár alkalommal meg is ismételtük. Nem vertük nagy dobra, de nekünk fontos tapasztalás volt. Most én kerestem meg a NaVKE-t és felajánlottam nekik, hogy csináljunk egy Naturista táncestek sorozatot. Az első két alkalom nagyon erős kezdés volt, de mivel egy új forma kelt életre, még zártkörűen kezeltük, figyeltük. Most gondoltunk egy merészet és megnyitjuk a kört, hiszen a LetMeC című előadásunkat bárki megnézheti az L1danceFest-en, aki vállalja, hogy a szereplőkön kívül, mellett ő maga is ruhátlanul lesz jelen. Elég egy törülközőt hoznia magával, amire rá tud ülni.

Kihívás, de hiszek abban, hogy a test elfogadása egy őszinte lépés önmagunk és egymás elfogadása felé.

Hogyan állt össze az idei fesztivál programja? Milyen szempontok szerint válogattátok be a hazai és nemzetközi programokat/előadásokat?

Fő szempont, hogy két éve változott a struktúra, és az előadások kapcsán inkább egyfajta showcase/stúdió-prezentáció formában, általában max. 20 perces alkotásokat mutatunk be (ez lehet egy rövid darab vagy akár részlet is). Valamint állandó játszóhely nélkül minden évben ki vagyunk szolgáltatva annak, hogy melyik befogadóhely gondolja úgy, hogy továbbra is együtt tud és szeretne működni velünk. Ez is limitálja, hogy mi valósul meg.

De előfordul olyan eset is, mint például, amikor június végén Magyarkanizsán (SRB) volt szerencsénk a SHOEGAZE című elegyes előadásunkon dolgozni, s ott megláttam Szerda Zsófia fotográfus munkáját. Egyértelműen jött az ötlet, hogy be kéne mutatni a fotóit. Hirtelen jött találkozás, gyönyörű képek, fiatal művész (szívünkben örökké fiatalok vagyunk mind), itt a helye 🙂

Kinek/kihez szól az (idei) L1danceFest? 

Bárkinek, aki kíváncsi másokra; szeret ismerkedni nemcsak új témákkal, de akár a művészekkel is. A változatos program különböző becsatlakozási lehetőséget kínál, ezért (is) bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön, élje meg a különleges pillanatokat. Nagyon fontos a személyes találkozás lehetősége. A fesztiválunk történetében még nem volt olyan, hogy valaki elégedetlenül ment volna haza. Sőt gyakran, ha valaki nem tudta az összes programot végigkövetni, a következő évben már előre tervezett és még több eseményen vett részt, hogy igazi fesztiválozóvá váljon. Várunk mindenkit szeretettel.

L1dancFest 2018
www.l1.hu

fb cover

Fő szervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Fordítás: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok)
Közösségi média: Farkas Kristóf (L1-tag)
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Roland Szabo (L1-tag)
Sajtókapcsolat: Naszály György
Grafika: Korolovszky Anna
Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA Táncművészet Kollégium

Befogadó/együttműködő helyszínek:
Bakelit M. A. C., CEU, MAMŰ Galéria, RS9+ Vallai Kert, Magyar Táncművészeti Egyetem, Műhely Alapítvány, Szlovák Intézet Galériája, Trafó KMH

Együttműködő/támogató szervezetek:
Szlovák Intézet Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Bolgár Kulturális Intézet Budapest, Lucky Trimmer e.V.

Az egyes előadások/projektek további támogatói:
Mediterranean Dance Center (HR), Derida Dance Center, Fabrik Potsdam, ZéróPlusz Táncstúdió, Streamlet Művészeti Egyesület, Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa Község, Magyar Nemzeti Tanács, Pro Progressione, NKA IZP Ideiglenes Kollégium, SÍN Kulturális Központ, Nástupište 1-12 (SK), VUNU (SK), Yasmeen Godder Studio, Kelim Center, Latvian Academy of Culture, Valsts Kultūrkapitāl fonds (State Culture Capital Foundation – SCCF), Rīgas Dome (Riga City Council), Slovak Arts Council, Institutio Italiano de Cultura Parigi, CSC Centro per la Scena Contemporanea Bassano del Grappa, La Biennale di Venezia 2018, Tanzhaus Zürich, Teatro Stabile Venetro, Associazione Culturale VAN, Asociatia Fondului Cultural National, Homemade Culture, NKA IZP Ideiglenes Kollégium

Média partner: Pesti Est, táncélet.hu, Táncművészet

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s