Ébredés: mozdulat és ecsetvonás

Az ébredés mindannyiunk életében – pár kivételes esettől eltekintve – mindennapos jelenség, bár előadóművészeti vagy képzőművészeti megjelenítése, tematizálása nem gyakori. Kiss Anikó és Emilia Jagica alkotópárosa Ébredés című előadásában azonban e két művészeti ág metszetén kísérli meg a test alapvető tapasztalását feltárni. Előadó- és képzőművészet egymásrahatásáról Kiss Anikót kérdeztük

 

„Az Ébredés egy absztrakt előadáscím, amely szerintünk jellemzi azt a kirobbanó, teremtő energiát, amely elindít egy mozdulatot vagy egy ecsetvonást. A munkafolyamat részeként sziklarajzokat és természeti népek táncait kutattuk. Olyan motívumokat és elemeket kerestünk, amelyek erre az energiára emlékeztetnek minket. Az érdekelt, hogy egy installáció, díszlet hogyan válik élővé, hangsúlyossá vagy éppen háttérelemmé az előadóművész jelenléte és mozgása által” – meséli Kiss.

kiss anikó_Futár Ernő
Kiss Anikó. Fotó: Futár Ernő

Gyulai Zsolt, a szabadkai Klein House Galéria tulajdonosa vetette fel először az ötletet, hogy a két, akkoriban a Klein House-ban alkotó művész együtt gondolkozzon. Majd rövid időn belül ki is derült, hogy sikeres az együttműködés közöttük. És bár lehet, hogy a közös kérdések, felvetések szoktak általában egy hasonló kezdeményezés kiindulópontjai lenni, Kiss és Jagica elsősorban a két művészeti nyelv közös pontjait keresik, a művészetek formai kapcsolatát, illetve kiemelkedő szempont náluk az is, hogy kölcsönösen inspirálják és ösztönözzék egymást. „Emilia szeretett volna közelebb kerülni a nézőkhöz az előadóművészet által, engem pedig az érdekelt, hogy egy képzőművész milyen stádiumokon megy keresztül az alkotás során, és a mű maga hogyan bontakozik ki” – fejti ki Kiss. „Az előadásainkban a közönség előtt, real-time készülnek az installációk, legalábbis a fő jelenetek esetében maga az alkotás akciója az, amit megmutatnunk.”

Első közös performanszuk, a Folded Flesh óta, amelyet a Klein House-ban mutattak be, saját szervezésben évi három hónapot töltenek együtt, kutatnak, kísérleteznek és alkotnak. A 2018-ban létrejött Ébredésben többek között az előadó- és képzőművészet kapcsolódási pontjait és eltéréseit is vizsgálták. „Míg Emiliát a két dimenzióból való kimozdulás érdekelte, és ez szerintem látszik is azokon a szoborszerű alkotásokon, amelyeket bemozgatunk, életre keltünk az előadás alatt, számomra nagy kihívást jelentett az önmagamra való koreografálás. Ketten együtt haladtunk, lépésről lépésre megosztottuk egymással véleményünket, stílusunkat” – teszi hozzá Kiss.

Kiss Anikó 2018-ban L1-rezidens, és az L1danceFesten Emilia Jagicával bemutatnak egy részletet az Ébredésből. Emellett több szálon fut a kapcsolata az L1 Egyesülettel, többek közt Ladjánszki Márta legújabb, Shoegaze című előadásában is szerepel.

L1dancFest 2018
www.l1.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s